Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 00:12 - Шеста крачка към тайното учение. Ако срещнеш бог, убий го!
Автор: nboiadjiev Категория: История   
Прочетен: 1783 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2014 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
         Ако срешнеш бог, убий го!

 

     Прочутият облог на Блез Паскал постулира аксиомата, че да вярваш в Бог/ името му може да бъде различно: Иехова, Аллах Иисус, Буда/ е по-изгодно, отколкото да не вярваш в Него.

      Ако Бог съществува и вярваш в Него, според Паскал, печалбата ти е безкрайна и отиваш в Рая. Ако не съществува, загубата на вярващия е пренебрежимо малка в сравнение с безкрайността...и може спокойно да се приеме! Но ако Бог съществува, а ти не вярваш в Него, загубата ти е безкрайна, защото попадаш в Ада за цяла вечност. А ако бог наистина не съществува печалбата ти е незначителна, както твърди Паскал, защото засяга само „земния ти живот”. Следователно - атеизмът...е твърде нищожна придобивка на фона на „огромния риск да бъдеш наказан за цялата вечност”!

 

 

    Профаните, дори и да не са особено религиозни, предпочитат концепции свързани с Бог, прераждането, кармата, живота в отвъдното,Абсолюта, и/или Висшата сила/разум/, способна да раздава справедливост и да „сбъдва” всякакви чудеса и т.н. Те обичат да следват заветите на боговете и техните пророци, на духовните учители и патриарси, без да осъзнават, че докато вървят по техните стъпки никога няма да стигнат до...себе си. От тяхна гледна точка трябва да си абсолютен глупак за да приемеш някое от твърденията: „Господ е мъртъв”/ Ницше/, „Бог всъщност  съществува толкова, колкото го има и Годо”/Ошо/, или по директното -  „убий Буда”/ Лин-Дзи Исюан/, което на практика означава - "убий Господ"!

 

    Твърдението на Ницше „Бог е мъртъв” е  най-популярната и най-провокагивната теза на германския философ.  Но тя не може да се разбере извън контекста на идеите му за развитието на науката, която „демитологизира света”, загубата на цел ориентираща развитието на човечеството, както и на всякакво чувство за морал, отговорност и обективна истина. Естествено всеки вярващ в Господ би потвърдил тезата му, че ако битието няма значение придадено му от висша сила, то единственият изход на човека без Бог е ...самоубийството.

 

  Глупакът не приема облога на Паскал и не се притеснява от мрачните перспективи на „живота без бог”, защото смята, че Човекът трябва да се превърне в бог – нито повече, нито по-малко, защото всеки индивид представлява цел само по себе си!

 

 

      Съгласно мистичното послание на Таро, свързано с глупака,  и съобразно някои послания на  дзен-будизма, завършването  на пълния цикъл на духовното „извисяване” е всъщност „принизяване” – завръщане към обикновения живот, към ежедневното човешко битие. Профаните вярват в издигането над земното, материалното, в преодоляване на  страданията предизвикани от битието в самсара, в преминаването в селенията на духовното и нематериалното, в свят, в който противоположностите са преодолени в едно единство на хармония, любов и вечна светлина. Този свят е наричан с различни имена/ Шангри Ла, Едем, Джанна, Шамбала.../. Всъщност някои го търсят на небето, други под земята, но според профаните т.н. „рай” не се намира на земята!

    Глупакът е здраво свързан със земния живот, той „присъства в него пълноценно, без да се разсейва”. Здраво стъпил на краката си бунакът „волно и безгрижно се разхожда по тържището”, където и да се намира, при каквито и да било обстоятелства. Той е алтернатива на мъдреца, затова профаните не го почитат защото търсят „прозрение” и „възвисяване”. Но една известна мисъл гласи:” Когато обикновеният човек придобие прозрение, той става мъдрец. Когато мъдрецът придобие разбиране – става...обикновен човек”!

 

      Впрочем крайно провокативната поговорка на дзен-будистите : „ Ако срешнеш Буда, убий го”,е мото за Глупака. За него тя означава, че всяка вяра свързана с Господ и необходимото „възнесение” към съвършенството е „ оковаване чрез идеология/ религия, философска концепция/”, която няма нищо общо с истината. 
    Ето защо, за да разкъса окончателно оковите си будалата  размишлява върху следните тези, без особено да се привързва към тях:

 

 

1.        Ако не можеш да намериш истината, там където си, къде другаде смяташ да я търсиш/Доген/?

2.      Бъди силен и влез в своето тяло; само там ще усетиш твърда почва под нозете си. Помисли над тези думи! Не ти трябва да ходиш другаде/ Кабир/!

3.      Да предадеш красота на всеки ден – ето най-възвишеното изкуство/Торо/

4.      Прави онова, което трябва и не храни излишни надежди/Емерсън/.

5.      Когато вървиш – върви. Когато седиш – седи. Преди всичко - не се колебай/Юн-Мън/.

6.      Ние сме тук и сега. Отвъд това, цялото човешко познание е фантасмагория/ Менкен/.

7.      Да противопставяш нещата, които харесваш на нещата, които не харесваш е болест на ума/ Сън-Цан/.

8.      Защото всичко живо свято е, животът е възторгът от живота/Блейк/.

9.      Молитвата е подкуп отправен към бог. Опитай глътка от собствения си вкус, ти си най-близката реалност/Ошо/.

1     Седи, почивай, работи. Сам със себе си – никога не се отегчавай. В покрайнините на гората, живей с радост, без копнежи/Буда/.

11.Отче наш, ти който си на небесата, стой си там, а ние ще си останем на земята, която понякога е тъй прелестна/ Превер/.

1   Нещата извеждат съществуването и същността си от взаимната зависимост между тях. Сами по себе си те не представляват нищо/Нагарджуна/.

1   Нещата не са нито добри, нито лоши – нашето мислене ги определя като такива/ Шекспир/.

1   Можеш ли да ходиш по вода? Тогава не си с нещо по-добър от сламката. Можеш ли да летиш във въздуха? То не е по-добро от това, което прави мухата. Научи се да владееш сърцето си – тогава може би ще станеш някой/ Ансари от Херат/.

   Ако Иисус е можел да твори чудеса, защо Юдея си оставала толкова бедна? Просто защото в приказките за чудесата няма нищо вярно/ Ошо/.

1     Загадката не е в това как точно съществува светът, а в това, че изобщо съществува/ Витгенщайн/.

    Идеята, че душата ще се слее сладостно с Вселената, просто защото тялото е тленно, е чиста фантазия. Каквото е тук, е и там/Кабир/!

1   Истинската преданост е нещо в себе си: да не пожелаваме рая и да не се боим от ада/ Рабия ал-Адавия/.

    Бог е коренът на злото, дори само поради факта, че обявява неподчинението за най-страшния грях. Аз пък ви казвам нещо съвсем друго – най-страшният грях е смирението пред бога/Ошо/.

    Философите само по различни начини са обяснявали света, а задачата е той да бъде изменен/ Маркс/.

 

 


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nboiadjiev
Категория: История
Прочетен: 93625
Постинги: 107
Коментари: 8
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031