Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2014 18:03 - Съветите на Глупака/7-8/. Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова. Полезни идеи за всички депресирани, недоволни, комплексирани и/или просто
Автор: nboiadjiev Категория: Други   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



                  Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова.
                                                                                       Уилям Шекспир
                               
                         Какво е животът? Илюзия, сянка, измислица...
                   Целият живот е сън....
                                                                   Педро Калдерон де ла Барка

 

Седми съвет. Когато те връхлети потоп от всякакви гадни мисли има няколко начина за бърза реакция. Най-сигурният, ментален начин за тяхното бързо преодоляване е  свързан с практикуването на  визуализацията и медитацията.

 

      Визуализацията не бива да се бърка с фантазията и мечтите/ например да спечеля  един милион от тото, да стана магьосник, невидим....или нещо подобно!/, нито с медитацията. Но тя е много добър мост към усвояване на медиативната технология!

 

   Визуализацията е  техника, при която се създава мисловен образ на красива, интересна и позитивна за теб/ твоят избор може да се различава категорично от препоръчаните образи/ НОВА РЕАЛНОСТ, която да те отклони от песимистичните размисли.

      Важно - тя не е само техника за разсейване, не само неутрализира мрачните мисли, а и при постоянна практика връща и поддържа  доброто настроение и оптимистично отношение към живота. Повтарям, визуализацията не е фантазия, тя може да бъде режисирана върху твои позитивни спомени и преживявания, а може и сценарият да предвижда  избирането на място и строителството на къща на брега на морето, реката и или езерото/ любим похват на Глупака/, или проектирането и засаждането на огромна градина, обвзавеждането на спомената къща, реставрирането на стар замък в Южна Франция, проектирането и изграждането на нов център в любимия ти град и т.н.

   

    Прието е да се прави по 10-15 минути  сутрин и вечер. Но не се притеснявай ако не я правиш редовно. Не се тревожи и ако не успяваш да видиш  ярка картина – образ на новата реалност, всичко е въпрос на практика.В крайна сметка няма и изискване колко дълго или по кое време да се прави визуализацията.    Глупакът вярва, че е важно да преживее илюзията на света, в който попада заради удоволствието, че е ”Там”. Така е създаден и света на Вестерос, на Дюн, на Землемория или на  Средната земя. Когато създадеш собствен свят, може във всяка следваща визуализация да го допълваш и развиваш, да си представаш себе си във каквито искаш образи, роли, ситуации. Дай воля на въображението си! Глупакът е бил римски император, ръководител на Фондацията/ Айзък Азимов/, президент  по време на Втората световна война, бизнесмен, собственик на фирма за строителство на самолети, взимащ важни решения в битка с конкуренцията...и разбира се, пътувал е с цирк  в средновековна Франция/ като клоун, на който никой не обръща внимание – сравнително безопасно, а можеш да наблюдаваш!/ и т.н.

 

    Когато започнеш да визуализираш „своя нов свят” е важно да си спомниш, да извикаш и изпиташ всички усещания и чувства, свързани с преживяваванията в него. Трябва не само да го виждаш, но и да го чувстваш, усещаш, на мирис, на допир, на температура, климат, шума на вятъра, на дъжда. Да усетиш например как се разхождаш в новата си къща на брега на езерото, докато я обзавеждаш, как сядаш на верандата и вдъхваш аромата на цветята на поляната, докато надвечер започва да вали лек дъжд. Да усетиш шума от срещата на дъждовните капки с водата на езерото, а някъде далеч, далеч от теб да се чува лай на куче...Сериозните хора не искат да се занимават с подобни глупости, но нали вече знаеш, че " да си сериозен е болест"! Глупакът се опитва да преживява като илюзия, или ако щеш, като интересен филм и познатата на всички "сериозни хора" действителност, при това с максимална концентрация във всяко свое действие! 

      Или както казва Шунрю Сузуки: „Дзен не е някакъв вид вълнуващо преживяване, а просто концентрация върху обичайната ни ежедневна рутина/работа/. И още : „Когато приготвяш храна ти не правиш това само заради себе си или другите. Ти правиш това заради всичко!” А Хун Дзъчън го допълва: „ Истината може да бъде открита дори и в най-прозаичните неща....резултатът е несравнимо по-голям от дълбокото дишане и самонаблюдението, които съпътстват  религиозната медитация”.

 

 

ВАЖНО! Визуализацията може и трябва! да се използва и когато имаме важна среща, нова работа, сериозен личен или бизнес разговор, среща с нови хора и компании, предстоящо попадане в нови ситуации.....Преиграването на „обикновената реалност” – какво, как, по какъв начин...ще се случи, как реагирам Аз, какво правя и т.н., е от изключителна полза за хората страдащи от определена степен на тревожност, притеснения и т.н. Животът е „картино представление”  , както казват будистите от палийския канон...или просто „животът е сън”/ Калдерон де ла Барка”, прекрасна илюзия, филм, чийто режисьори сме ние – Ти!  

 

     Естествено, когато имаш проблем свързан с  връхлетелите те като потоп гадни и потискащи мисли и не можеш  да влезеш в „своя свят” можеш да използваш  много по-елементарни техники/ елементарни и  много ефективни при пожарни ситуации/. Например: а/ прочутото броене – да кажем от 100/ ако искаш 200-200...1000, но тогава по-трудно се постига концентрация/ - назад, през  6 числа/ 100....94....88.../, после през  5 числа, после през 4 числа, после през 3;  Или: б/ прочутата игра на букви/ започваш с А и играеш на филми, като посочваш по един филм, после Б и така до края на азбуката; същата игра А, посочваш  название на животно, Б – название на животно започващо с Б и т.н./

 

Осми съвет. Тайната на музиката е  че тя започва там, където думите свършват!  Музикалната терапия има доказан ефект/ аз лично съм преглеждал някои изследвания от Станфорд доказващи ефекта/ за хората, които страдат от всякакви депресивни състояния. Първо нека да ти напомня, че визуализацията създаваща твоя Нов свят може също да бъде свързана с определен тип музика. Второ, няма една рецепта за слушане на музика, но е ясно, че с Мегадет или Рамщайн няма да се отървеш от лошото си настроение и ужасни мисли!  Препоръки:

 

а/ Предполагам знаеш, а ако не знаеш – направи го! Наблюдавай себе си и когато си готов/а с отговора, кои песни, групи, стилове ти допадат....и си направи личен  плейлист/ зная, че в You Tube има безброй такива/ или записи на диск, на телефона и т.н. Защо  „записът трябва да е личен”, защото музикалната терапия трябва да бъде стриктно съобразена с личните ти честоти и конкретни нужди....Да не говорим, че самото правене на плейлист по време  на душевна криза е МНОГО  подходящо занимание за разсейване и лечение на кризата....

б/ Можеш да имаш отделни плейлисти за събуждане/ много професионалисти в тази област смятат, че музикалната терапия трябва да започне с музика, която съответства на настроението – прим. бавна, сантиментална, тъжна, вяла и постепенно в плейлистата ти да се появяват по-весели и жизнерадостни мелодии/, за приспиване, за отиване на работа/ една  музикална терапия на Глупака, свързана с настройката му,преди отиване на работа завършва с AC /DC хе-хе/.

в/ Последно „поп-прозака”, съгласно изследвания, при правилен подбор може да подейства още  в първите няколко минути! 

С благодарност към идеите, анализите и текстовете на Ричард Уебстър, Шунрю Сузуки, Сабина Дозани, Хун Дзъчън, Калдерон де ла Барка, Шекспир...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nboiadjiev
Категория: История
Прочетен: 94452
Постинги: 107
Коментари: 8
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930