Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2014 00:03 - Пета крачка към тайното учение:" Мъдрецът сочи луната, а профанът гледа в пръста му"
Автор: nboiadjiev Категория: История   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
0



        ПЕТА КРАЧКА

    Прозрението: „Мъдрецът сочи луната, а профанът гледа в пръста му!”

   Предупреждение! Не правете петата крачка ако сте човек, който вярва без сянка на съмнение в някакво учение „предвиждащо духовна еволюция на човечеството” Ако е така, очевидно Вие живеете  в свят на профани-фанатици и принадлежите към милиардите нормални хора, които винаги страдат от потребността да изпитат удоволствието от висока себеоценка. В същото време сте и милиардна част от обяснението защо човечеството като цяло не върви към съвършенство.  Не се самообвинявайте и не ми се сърдете – така се „случва битието”!

 

      Последователите на всякакви мистични послания, религии, езотерични концепции и принадлежащите им духовни гурута, страдат от един общ недостатък – те са по-склонни да „напаснат” реалността към убежденията си, отколкото да приемат нови факти, които им противоречат/ Л. Фестингър/. Причината се крие в желанието им да поддържат позитивна представа за себе си, затова информацията, която противоречи на Аз-образа им, бива отхвърляна или фалшифицирана за да послужи за позитивното им възприятие. Те не приемат човешките слабости, злини и грехове като природни дадености, затова се въртят в един вид дяволски кръг, който ги обрича да бъдат профани.

     Профаните винаги представляват мнозинство, върху което се крепи всяка човешка общност – това е природен закон. Милиарди хора са профани...и в това няма нищо лошо...и нищо добро!

 

1.      Профаните намират най-добрата защита срещу страха, който произтича от съзнанието на хората, че са смъртни и че животът им няма ясен смисъл на фона на бездушната вселена.Затова те приемат духовни учения, послания на богове, пророци и гурута, които им дават представата за реалност изпълнена със смисъл, ред и цел на живота.

2.      Профаните се стремят към  признание  от мнозинството подобни на тях хора, защото в индивидите е заложен адаптивен механизъм, който в хода на човешката еволюция е развил чувството, че отделният човек не може да оцелее сам! Съзнанието за собствената им смъртност и незначителност ги кара да отстояват силно и да фаворизират своите културни ценности, изградения Аз-образ, духовните водачи  и групата, с която се идентифицират.

3.      Независимо от съветите на мъдреците, вярата им не подлежи на коментар. Те твърдят, че тя е дадена свише и разумът не може да разтълкува духовните им прозрения, но в повечето случаи зад подобно твърдение се крие най-обикновената самозащита на изградения Аз-образ и простичкото желание на Егото - „ да бъдеш прав”.

4.      Профаните не прозират, че в тях са заложени редица психични механизми за ограничаване на себепознанието и за контрол върху поведението им, надхвърлящ съзнателните им реакции/ да не говорим за отпечатъците от „ранното детство” и „ колективното несъзнавано” на К. Юнг/. Тези механизми не позволяват на човека да осъзнава онези свои потребности, желания и чувства, които противоречат на възприетите от него морални норми/ З. Фройд/, духовни принципи и културни ценности. Те са своеобразни „защитни механизми”, които помагат на индивида да вижда себе си в по-идеализиран образ и представляват способи за самозаблуждаване относно истинските мотиви за неговите постъпки и преживявания.

5.      Всъщност човешкият свят се крепи от профаните..., но  независимо от добрите намерения на милиарди профани, всяко общество е изградено върху негласно приетото тотално лицемерие и конформизъм.

6.      Това гледище уронва достойнството на човека като „божие творение”, но субективното усещане, че нашите желания, намерения, планове и убеждения определят поведението ни е...заблуждаващо! Вътрешните състояния, които изпитваме преди да предприемем някаква реакция, първо не винаги са осъзнати и второ, са само част от тази реакция. Другата част е „външна” и тя е свързана с представата, която другите хора имат за нас. Профаните държат на тази представа, дори и да не го признават.

7.      За да оцелеят в хода на еволюцията хората отчитат във всяка ситуация на общуване и взаимодействие, необходимостта да определят по взаимно приемлив начин, своите позици и роли, т.е. да се „съгласуват помежду си”. Социалната солидарност с идеалите и ценностите на определени обществени групи е допълнена от  „външната страна” на идентичността, породена от групата, с която всеки  човек се идентифицира. С други думи човек има толкова идентичности, колкото социални позиции заема и колкото социални роли изпълнява/Търнър/ Профаните търсят не само представяне в социално желана светлина, но и се идентифицират с ролите, които изпълняват, като препокриват социалната си идентичност с личното си Аз. Те смятат, че притежават автобиография и вярват, че представляват нещо в настоящето.

8.      За разлика от тях  „мъдрият глупак” живее живота си без съжаление, че е никой...и се радва на мимолетното Съм, с което разполага. Независимо от прочетените книги, натрупаното знание, обучението при различни духовни гурута и следването на езотерични концепции милиарди хора остават в състоянието на профани защото не могат да се откажат от своя Аз-образ. Повечето депресивни състояния, неврози и негативни преживявания са породени от изискванията които личността предявява към себе си по пътя към идеализирания Аз-образ. Хроничният конфликт между това, което искаме да бъдем и какво другите изискват да сме, води не само до тревожност, нерешителност и нестабилност, но и до разколебаване на чувството за идентичност.

9.      Профаните  не могат  да приемат, че духовните послания, мистичните учения и традиционните религии сами по себе си са...нищо незначещи думи, нещо като „ пръст сочещ към небето”! Склонността им да гледат на себе си като личности, които трябва да отговарят на доминиращите ценности и обществени изисквания/ Е. Фром/ заложени в тези „концепции за смисъл, цел и правилно поведение пред лицето на смъртта” ги тласка не само към лицемерие и конформно поведение, но и към тотална фалшификация на всички фундаментални идеи заложени, в което и да било учение за духовно развитие на човечеството/ идеите за „ любов към ближния”, милосърдие, морал, справедливост алтруизъм и т.н. /. Но не тоталната фалшификация на идеите е причина за липсата на духовна еволюция на човешкия род, а ...профаните. Всъщност не е необходимо  човешкият род да еволюира към духовното съвършенство, но това вече е друга тема. Духовността е качество, което принадлежи на единици. Малцина могат да го придобият, но това не означава, че те са по-възвишени и/или по-съвършени от профаните. Профаните просто са част от конституцията на природата, такава каквато е - нито повече-нито по-малко! Но именно като естествена част от човешкото битие те са предопределени да вярват в заблудата, че " те са тук, а мъдреците са там".
10.Човек вижда толкова, колкото знае/ Гъоте/, затова профаните не могат да прозрат, че не виждат луната. Цял живот обикалят по различни свещенни места, живеят в ашрами и слушат и четат думите на своите духовни водачи, като мислят, че това е пътя, по който трябва да вървят.    
   Но ние сме тук и сега. "Отвъд това, цялото човешко познание е фантасмагория”/Менкен/, ето защо когато "истинският факир" успее да съзре  луната, веднага се превръща в обикновен човек.За съжаление огромна част от мъдреците, в чиито слова вярват профаните са... най-обикновени лъжци!


 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nboiadjiev
Категория: История
Прочетен: 93661
Постинги: 107
Коментари: 8
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031